Parempaan huomiseen: asuntopula

Katsauksia asuntopulaan

Eriika Johansson, Arkkitehtuurimuseo

1960-lukua leimasivat suuret yhteiskunnalliset ja kulttuuriset muutokset, kun Suomessa elettiin kaupungistumisen aikaa. Kiihtyvä maaltamuutto aiheutti painetta kaupunkien keskusta-alueilla, missä kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista oli pakottava pula.

Yleisradion Elävän Arkiston filmit kertovat 1960-luvun asuntopulan aiheuttamasta aateilmastosta. Vaikka moderneja rakennusmenetelmiä ja -ratkaisuja pidettiin tervetulleina uudistuksina, nähdään filmeistä, että uutta ei kuitenkaan otettu vastaan täysin vailla kritiikkiä. Filmisarja käsittelee ajan huolia, kun vanhoihin kaupunginosiin muodostuneet yhteisöt katosivat ja lähiöiden palveluiden puuttuminen herättivät epävarmuutta.

Helsinkiläinen yövartijana työskentelevä sotaveteraani Johan Einar Laine asuu yksiössä purettavaksi määrätyssä puutalossa Kalliossa. Dokumentti seuraa miehen elämää, yritystä hankkia uusi asunto itselleen ja työssä avustavalle koiralleen sekä kuvaa asukkaiden väistämätöntä häätöä.

Ohjelmassa “Ihmisyksiöitä” toimittaja Reino Paasilinna suomii lähiörakentamista.

Ohjelma lähiöistä

Keskusteluohjelmassa harkitaan asuntoalueiden palvelutarpeita, asuntorakentamisen kehittymistä tulevaisuudessa ja katsellaan Jyväskylän Kortepohjan uuden lähiön idylliä. Lisäksi arkkitehti Reima Pietilä pohdiskelee kaikkien kansalaisten mahdollisuuksia olla tasavertaisia yhteiskunnan jäseniä ja esittelee kokeellisen suunnitelmansa alkoholisteille tarkoitetusta parantolakylästä.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *