60-luvun kuuluisia henkilöitä
Historia

60-luvun kuuluisia henkilöitä

1960-luku oli varsin kuohuva vuosikymmen, ja se muistetaankin monesti kannanottamisen, mielenosoitusten ja yhteiskunnan muuttumisen aikakautena. 60-luvun tapahtumiin kuuluvat myös avaruuden valloittaminen, hippiliikkeen synty, sekä musiikin ja muodin alalla ennennäkemätön rohkeus ja uudistushenki. Jos lähdemme etsimään tuon vuosikymmenen kuuluisimpia ja merkittävimpiä henkilöitä, on edessämme varsin runsas arsenaali; runsaudenpula on aivan huikea, joten on vain sitten valittava muutama. Yhteiskunnallisesti vaikuttavimpia henkilöitä maailmanlaajuisesti ajatellen olivat varmastikin Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedy ja ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King, Jr.  Musiikin saralla taas eittämättä John Lennon, The Beatles-yhtyeen perustaja ja keulahahmo, oli yksi 60-luvun kuuluisimmista henkilöistä. Entäpä avaruuskilpailu; kaikki jotka katselivat heinäkuussa 1969 Apollo 11 -kuuraketin laskeutumista Kuun pinnalle, muistavat varmasti myös Neil Armstrongin “suuren harppauksen” ihmiskunnan puolesta. Näitä neljää kuuluisaa 60-luvun henkilöä tarkastelemme nyt lähemmin.

John F. Kennedy

Tuleva Yhdysvaltojen 35. presidentti, John Fitzgerald Kennedy, syntyi vuonna 1917 varakkaan amerikanirlantilaisen katolisen perheen toiseksi lapseksi. Kennedy sairasteli lapsena paljon, ja hänestä tuli sen vuoksi ahkera lukija; kouluja hän kävi aina Harvardin yliopistoa myöten, ja vaikkei koulumenestys ollutkaan loistava, Kennedy tunnettiin älykkäänä, seurallisena ja persoonallisena miehenä. Jalkapallon pelaamisen John F. Kennedy lopetti loukattuaan selkänikamansa; tämä vaiva kiusasikin häntä sitten koko loppuelämän ajan. Toisen maailmansodan aikaisen sotilaspalveluksen jälkeen Kennedy asettui ehdokkaaksi kongressiin, ja huolimatta poliittisen kokemuksen puutteestaan hän voitti vaalit. Vuonna 1952 oli vuorossa nousu senaattiin, ja siellä Kennedy ajoi muun muassa kansalaisoikeusasioita ja työuudistuksia, ja sai myös ulkomaansuhteiden komitean jäsenenä arvokasta kokemusta ulkomaanpolitiikasta.

Tammikuussa 1960 John F. Kennedy ilmoitti virallisesti pyrkivänsä demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi saman vuoden presidentinvaaleihin, voitti ehdokkuuden, ja sai vastaehdokkaakseen republikaanipuolueen Richard Nixonin. Vaaleissa hänet valittiin presidentiksi niukalla äänierolla; hän oli myös siihen mennessä iältään nuorin virkaanastunut, ja ensimmäinen katolinen, presidentti Yhdysvalloissa. Ihmisoikeudet ja vapauden puolustaminen sekä ongelmien ratkaiseminen neuvottelemalla olivat Kennedyn aatteita heti alusta asti – kylmän sodan aikana nämä ajatukset taisivatkin tulla tarpeeseen. Kennedy kannatti myös liennytystä, syrjinnän torjumista, laajoja kansalaisoikeuksia ja tasa-arvoa. Valitettavasti salamurha marraskuussa 1963 katkaisi John F. Kennedyn elämän, mutta hänen karismansa ja saavutuksensa ovat varmasti kaikkien muistoissa.

Martin Luther King, Jr.

Martin Luther King Jr oli vuonna 1929 syntynyt ihmisoikeusaktivisti ja baptistipastori, joka oli yksi 1960-luvun tunnetuimmista henkilöistä maailmassa. Hän oli keskeisimpiä hahmoja Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeessä, ja ajoi väkivallatonta vastarintaa mustien oikeuksista taisteltaessa. King tunnetaan erityisesti hänen vuonna 1963 pitämästään “I Have a Dream” -puheestaan mielenosoitusmarssin osallistujille, ja myös vankkumattomasta toiminnastaan Vietnamin sotaa, köyhyyttä ja väkivaltaa vastaan. King saikin vuonna 1964 Nobelin rauhanpalkinnon; hänen oma elämänsä päättyi kaikkea muuta kuin rauhanomaisesti salamurhaajan luotiin huhtikuussa 1968.

Martin Luther King, Jr.

John Lennon

Kaikkien aikojen menestynein rockyhtye The Beatles oli eräs 60-luvun ilmiöistä, ja sen musiikillinen keulahahmo John Lennon sai varmastikin maistaa julkisuuden ja maineen sekä hyvät että huonot puolet. Lennon teki yhtyeen kappaleita paljon yksin, mutta myös yhdessä Paul McCartneyn kanssa. The Beatlesin hajoamisen jälkeen Lennon julkaisi myös soolomusiikkia, ja hän oli vaimonsa Yoko Onon kanssa poliittisesti aktiivinen rauhanliikkeen jäsen. Kuin kohtalon oikusta myös John Lennon sai osakseen väkivaltaisen kuoleman: hänet murhattiin vain 40-vuotiaana, juuri kun hän oli tekemässä comebackia muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Musiikkimaailma ei kuitenkaan varmasti koskaan unohda tätä lahjakasta muusikkoa.

Neil Armstrong

Neil Armstrong, joka syntyi vuonna 1930, toimi Korean sodassa hävittäjälentäjänä, ja sen jälkeen koelentäjänä North American -yhtiössä, lentäen muun muassa NASAn koelentokonetta. Yhdysvaltojen avaruusohjelman puitteissa hänet valittiin vuonna 1962 astronautiksi, ja lopulta ensimmäisen varsinaisesti Kuuhun laskeutuvan Apollo 11 -avaruuslennon komentajaksi. Jännittävä kuulento käynnistyi 16. päivä heinäkuuta 1969, ja lopulta kuumoduuli laskeutui Kuun pinnalle 20. heinäkuuta myöhään illalla. Puoli maailmaa seurasi vaikuttavaa, televisoitua kuukävelyä, kun 21. heinäkuuta Neil Armstrong astui ensimmäisenä ihmisenä Kuun kamaralle, ja lausui kuuluisat sanansa niin pienestä, mutta niin suurimerkityksisestä askeleesta ihmiskunnalle. Kuulennon jälkeen Armstrong eli varsin hiljaista elämää, esiintyen vain hyvin harvoin julkisuudessa; olemme kuitenkin varmasti yhtä mieltä siitä, että tämä rohkea astronautti on eräs 1960-luvun kuuluisimmista ja merkittävimmistä henkilöistä.

© 2021 60 luku