Historia

BRITANNIAA RAVISTANUT VUOSIKYMMEN

Jos viisikymmentäluku nähdään mustavalkoisena, kuusikymmentäluku oli värikuvaa. Svengaava kuusikymmentäluku on yhä määrittävä vuosikymmen Britanniassa.

Vain kymmenen lyhyen vuoden aikana Lontoo oli muuttunut harmaasta, konservatiivisesta kaupungista, joka alkoi vasta juuri unohtaa toisen maailmansodan huolet, maailman pääkaupungiksi, jonka täytti vapaus, toivo ja lupaus. Lontoo oli kaiken jännityksen keskuspiste, kaupunki, jossa kaikki ja mikä tahansa oli mahdollista. Ja silti on epäselvää, kuinka tämä kaikki vuosikymmenten muutos onnistui tapahtumaan vain kymmenessä vuodessa.1960-luvulle tultaessa Britanniassa nousi esiin ensimmäinen teinien sukupolvi, joka oli vapaa armeijan kutsunnoista. Nuoret saivat vihdoin äänen ja vapauden tehdä, mitä he halusivat. Kuusikymmentäluvun teini-ikäisten sukupolven vanhemmat kuluttivat nuoruutensa taistellen henkensä edestä toisessa maailmansodassa, ja he tahtoivat omien lastensa nauttivan nuoruudestaan ja vapaudestaan ja pitävän hauskaa. 1960-luvun alkuvaiheessa teinit erosivat jo merkittävästi vuosikymmenen takaisista nuorista.

Musiikin merkitys oli suuri

Eräs suurimmista ja 1960-lukua määrittävimmistä tekijöistä oli musiikki. Vaikka rock and roll alkoi tehdä vaikutusta Britanniassa jo 1950-luvulla, vasta varhainen kuusikymmentäluku ja brittien invaasio musiikissa Beatlesin kaltaisten yhtyeiden muodossa alkoi tehdä todellista vallankumouksellista muutosta. Beatles on loistava esimerkki siitä, kuinka musiikki vaikutti nuorten brittien elämään. Vaikka he jatkoivat 1950-luvun rock and roll -genreä vuosikymmenen alkupuolella, vuonna 1967 julkaistu Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band osoittautui käännöspisteeksi musiikin saralla inspiroiden muita muusikkoja, kuten Beach Boysia ja Rolling Stonesia, kokeilemaan uusia soundeja ja kehittämään innovatiivisia musiikkikappaleita. Heidän myöhemmät albuminsa sisälsivät sanoituksia, jotka kannustivat nuorisoa kapinoimaan viranomaisia vastaan. Nuoret ihmiset alkoivat seistä uskomustensa ja yksilöllisyytensä puolesta. Huumeiden viihdekäyttö oli myös kuvaavaa kuusikymmentäluvulla ja siitä tuli yhä suositumpaa vuosikymmenen loppupuolella. Kuvat Woodstock-festivaalilta näyttävät ihmisiä pilvessä käytettyään marihuanaa ja LSD:tä, tanssien pelloilla väriä kasvoillaan tukka hulmuten vapaana. Esiintymisalalla toimijoille oli hyvin hankalaa välttää huumeisiin sekaantumista jollain tavalla, ja helposti vaikutteita saavat nuoret ihmiset, jotka halusivat pitää hauskaa, seurasivat usein idoliensa esimerkkiä ja ottivat hallusinogeenisiä huumeita.

Huumeet vaikuttivat taiteeseen

LSD teki ihmisistä iloisia ja optimistisia ja auttoi tuomaan esiin hippiliikkeen. Näiden huumeiden vaikutukset heijastuvat myös psykedeeliseen taiteeseen ja elokuviin tuoden esiin uusia, eloisia ja jännittäviä värejä sekä erilaisia kuvioita etualalle. Tätä kuvaa täydellisesti ”Yellow Submarine” -elokuva, joka on yhdistelmä psykedeelisiä kuvia ja musiikkia. Vaikka Britannia ei ollut suoraan osallisena Vietnamin sodassa, brittimuusikot kuten John Lennon toivat sen britannialaisten ihmisten tietoon protestoimalla konfliktia vastaan. Kappaleet kuten ”Give Peace a Chance” näyttivät ihmisille sodan kauhut ja merkityksettömyyden ja fanit seurasivat idoleidensa jalanjäljissä ajaakseen rauhaa ja vapautta. Tästä tuli yksi suurimmista tekijöistä hippiliikkeeseen liittyen. Ihmiset alkoivat haastaa ja kyseenalaistaa virnaomaiset, mikä olisi ollut täysin ennenkuulumatonta vielä vuosikymmen aiemmin. Profumo-skandaali, jossa yhdistyivät seksi, vakoojat ja hallitus, vei yleisön huomion vuonna 1963. Paljastui, että sotaministeri John Profumolla oli suhde naiseen, joka tapaili myös venäläistä laivastoattašeaa. Profumo kielsi suhteen, mutta myönsi myöhemmin valehdelleensa ja erosi. Suhde muutti hallituksen ja lehdistön suhteen iäksi ja nakersi poliitikkojen uskottavuutta kansan parissa. Perinteinen luottamus viranomaisiin alkoi nyt vaihtua epäilykseksi ja epäluottamukseksi. Vuosikymmenen muoti heijasteli monia kuusikymmentäluvun sosiaalisia muutoksia. Mary Quantista tuli kuuluisa hänen tehdessään minihameesta kuuluisan niin, että siitä tuli koko 1960-luvun ikoni. Minihame oli suunniteltu tekemään naisista vapaita niin, että he voivat juoksennella ja hyppiä. Hänen muotiluomuksensa käyttivät yksinkertaisia geometrisiä muotoja ja värejä, jotka antoivat naisille uudenlaisen feminiinisyyden tunteen.

Huumeet vaikuttivat taiteeseen

© 2021 60 luku