Historia

JOULU 60-LUVULLA

Joulu 1960-luvulla oli monin tavoin vastaava kuin joulun vietto 2000-luvulla, yhteistä aikaa perheen kanssa, naurua ja hauskanpitoa. Mutta siinä missä tämän päivän juhlinta keskittyy usein lahjojen ja multimedian ympärille, joulu 1960-luvulla oli paljon kotoisempi. Sodan jälkeisen ajan puute ja säännöstely oli vielä tuoreessa muistissa, joten varsinkin vuosikymmenen varhaisina vuosina 1960-luvun jouluissa oli yhä läsnä enemmän niukkuuden tunnetta nykyaikaan verrattuna.

Otetaan esimerkiksi koristeet. Nykyään olemme tottuneet siihen, että kodit on koristeltu niin sisältä ja ulkoa valoilla, erilaisilla jouluisilla hahmoilla ja muilla juhlallisilla koristeilla. 1960-luvulla asiat olivat paljon yksinkertaisempiä. Perheet tekivät kirkkaita paperiketjuja, joita asetettiin ympäri olohuoneen seiniä. Jos rahat olivat tiukalla, saatettiin ketjut tehdä sanomalehdistä leikatuista suikaleista. Näiden ketjujen lisäksi koristeiksi laitettiin viimeistelyksi hunajakennomaisia paperikoristeita tai kellojen ja tähtien muotoon muotoiltuja foliokoristeita.

Koristelu Isossa-Britanniassa

Britanniassa käytettiin tavallisesti myös mistelinoksia seinillä olevien kuvien taakse aseteltuna. Joulukuusi koristeltiin kimaltelevilla lasipalloilla ja kuusen latvaan asetettiin usein joulukeiju suomalaisittain tutumman joulutähden sijasta. Usein esillä oli myös seimikuvaelma, joko kaupasta ostettu tai itse tehty. Useimpina vuosina lastenohjelma Blue Peterissä annettiin ohjeet oman kuvaelman tekemiseen. Blue Peter, joka oli kekseliäs usein vaaroja uhmaava hahmo, opetti pienille lapsille jopa adventtikruunun tekemisen metallisista vaateripustimista sytytetty kynttilä jokaisella nurkalla!

Ruokavalmistelut alkoivat yleensä joulukakun ja jouluvanukkaiden valmistuksesta. Tämä tehtiin yleensä jo kolme tai neljä viikkoa ennen varsinaista joulupäivää. Vanukastaikinaan saatettiin sekoittaa kolikko tuomaan hyvää onnea. Joulu alkoi monessa perheessä jouluaatosta. Useimmat kaupat ja yritykset olivat auki vähintään lounasaikaan jouluaattona ja tämä oli myös päivä, jolloin juhlaruoat ja -juomat ostettiin. Vain harvassa kodissa oli pakastimia, joten kaikki joululounaan ainekset piti ostaa mahdollisimman lähellä varsinaista juhlapäivää. Supermarketit alkoivat vasta yleistyä, joten tilaukset jätettiin teurastajalle, vihannesmyyjälle ja leipurille. Kaikkien perheenjäsenten, jotka eivät olleet töissä, piti osallistua ruokien noutamiseen, koska kannettavaa kotiin oli paljon. Ympäri Isoa-Britanniaa koko vuoden ajan kerätyt kulhot ja pullot täynnä irtokolikoita tyhjennettiin joulujuomien ostamiseksi, alkoholia ostettiin monesti paikallisesta pubista. Kaikki kaupat olivat kiinni jouluna ja tapaninpäivänä, joten jos jotain unohtui, oli liian myöhäistä. Oli siis katastrofi, jos unohdit ostaa patterit pitkään odotettua joululahjaksi annettavaa lelua varten. Jouluaattona nukkumaanmenoaikaan vanhemmat jättivät seremoniallisesti tarjolle palan piirakkaa ja lasillisen sherryä joulupukille joulukuusen viereen. Joskus jätettiin myös porkkana Petteri Punakuonolle.

Lahjat avattiin joulupäivänä

Yläkerran sänkyjen viereen jätettiin sukat tai tyynyliinat valmiina täytettäväksi lahjoilla, mikä lapsi oli tietenkin vain ollut kilttinä. Joka vuosi sukka sisälsi satsuman tai mandariinin, saksanpähkinän ja kolikon. Usein sukassa oli myös suklaakolikoita, suklaarasia, tehtäväkirjoja, pieniä leluja, värikyniä ja sarjakuvalehtiä. Päälahja oli paketoitu ja jätetty kuusen alle alakertaan. Päälahjat avattiin aamupalan jälkeen. Lapsille lahjana saattoi olla rannekello, Scalextric tai Sindy-nukke. Suosikkilahjoihin kuuluivat myös Etch-a-Sketch, Meccano ja 3D View Master. Sukulaiset saattoivat tuoda myös kotona tehtyjä lahjoja, kuten itse neulottuja villapaitoja ja huiveja.

Britannialaisen joululounaan kohokohtana ei ole aina ollut kalkkuna. Lihana on voi olla myös kanaa, kukkoa tai hanhea. Kana oli 1960-luvulla kallista lihaa, koska tämä oli aikaa ennen tehdasmaista kasvatusta. Joulupöytää ei aina koristeltu erityisillä jouluteemaisilla tuotteilla niin kuin nykyään. Tällöin esille pantiin parhaat pöytäliinat, posliinit, lasit ja aterimet, jotka otettiin esiin vain erikoistilaisuuksia varten ja pakattiin turvallisesti sivuun loppuvuodeksi. Pöytään katettiin aina paukkukaramellia ja paperihattujen käyttäminen oli pakollista koko aterian ajan!

© 2021 60 luku