Historia

KUUSIKYMMENTÄLUKU OLI LUPAUSTEN JA PETTYMYSTEN VUOSIKYMMEN OSA 1

1960-luku on ääri-ilmiöiden, muutoksen ja kummallisen kontrastin vuosikymmen. Se piti sisällään kukkaislapsia ja salamurhaajia, idealismia ja eristäytymistä, kapinointia ja taantumista. Monille toista maailmansotaa seuranneen vauvabuumin tuloksena syntyneille tämän sukupolven edustajille se edusti sekä parasta että myös huonointa aikaa.

60-luvun tapahtumien kunniaksi on järjestetty useita 50-vuotisjuhlia ja useilla tuon merkittävän ajan tapahtumilla on vaikutusta vielä nykypäivänäkin. Ristiriitaisen vuosikymmenen alkuvaiheessa yli puoli vuosisataa sitten 2. tammikuuta 1960 karismaattinen nuori senaattori Massachusettsista nimeltään John F. Kennedy ilmoitti hakevansa presidentiksi ja voitti valtion korkeimman viran marraskuussa. Hän jäi ikoniseksi hahmoksi Yhdysvaltojen historiassa.

Rasismia ja musiikkia

Helmikuun 1. päivä neljä päättäväistä miestä istui vain valkoisille tarkoitettuun lounaspöytään Woolworth’sissa Pohjois-Carolinan Greensborossa, jolloin heille ei tarjoiltu. Heidän toimintansa aktivoi kansalaisoikeustoimintaa ympäri etelävaltioita ja toi koko kansakunnan huomioon Amerikan ongelman rasismin muodossa. Maaliskuun 3. päivä Elvis Presley palasi Yhdysvaltoihin armeijakomennukseltaan Saksasta ja jatkoi uraansa rockin pioneerina sekä vapautta ja kapinallisuutta tukevan nuorisokulttuurin ikonina.

Vuosikymmenen loppuun mennessä Kennedy oli salamurhattu yhdessä veljensä Robertin kanssa ja pastori Martin Luther King Juniorin amerikkalaisista kaupungeista oli tullut ruutitynnyreitä, koska afroamerikkalaisista oli tullut kärsimättömämpiä kuin koskaan toisen luokan kansalaisen asemassaan huolimatta historiallisesta kehityksestä kohti laillista tasa-arvoisuutta. Nuoret ja heidän vanhempansa kokivat sukupolvien välisen kuilun laventuvan perustuen heidän erilaisiin näkökantoihinsa patriotismista, huumeiden käytöstä, seksuaalisuudesta ja työetiikasta.

Kulttuurisodat syntyivät

Nykyään tutut kulttuurissodat liberaalien ja konservatiivien välillä aiheuttivat vihaista jakautumista lain ja järjestyksen, rotuennakkoluulojen, abortin, Vietnamin sodan ja Yhdysvaltojen asevoimien käytön ulkomailla osalta. Republikaanien senaattori Barry Goldwater Arizonasta hävisi vuoden 1964 presidentinvaalit demokraattien Lyndon Johnsonia vastaan, mutta hänen kampanjansa kylvi siemenen uudelle konservatismille, joka lopulta nosti Ronald Reaganin valtaan vuonna 1980.

Kulttuurisodat syntyivät

Kuusikymmentäluku oli konservatiivien mielestä lapsellisen vastuuttomuuden ja muodikkaan kapinallisuuden syntyaikaa, joka on johtanut nykyajan kaikkialla läsnä olevaan identiteettipolitiikkaan, kieroutuneeseen korkeakulttuuriin, seksuaaliseen vapaamielisyyteen ja sensuroivaan poliittiseen moitteettomuuteen, kertoo sosiaalipolitiikan esseisti Bruce Bawer. Hän jatkaa, että liberaaleille aikakausi edusti epätoivoisesti kaivattua parannusta, joka toi huomiota Amerikan epäoikeudenmukaisuudelle ja aloitti matkan kohti suurempaa reiluutta ja tasa-arvoisuutta kaikille kansalaisille.

Avaruusaikaa kohti

Muutoksen aikakaudella nähtiin myös runsaasti erilaisia teknologisia mullistuksia. Yhdysvallat ja Neuvostoliitto aloittivat avaruuden tutkimisen rakettien ja satelliittien avulla. Neuvostoliittolaiset lähettivät ensimmäisenä ihmisen avaruuteen vuonna 1961 kiihdyttäen avaruuskilpaa kahden supervallan kesken, minkä huipentuma koettiin 20. heinäkuuta 1969, kun Apollo 11 laskeutui kuuhun. Yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui kuun pinnalle ja lausui legendaariset sanat: ”Tämä on pieni askel ihmiselle, mutta valtava loikka ihmiskunnalle”. Vuosikymmenen loppuun mennessä televisio oli muuttunut uutuudesta aikakautensa vahvimmaksi mediaksi ja yhdeksi kaikkien aikojen perusteellisimmista kommunikointivälineistä. Vuonna 1961 saatiin kehitettyä laservalo. Vuonna 1965 rakennettiin maailman ensimmäinen katettu stadion Houstonin Astrodome. Ensimmäinen sydänsiirto suoritettiin vuonna 1967 Etelä-Afrikan Cape Townissa Christiaan Barnardin toimesta, mikä avasi lääketieteelle uusia ennennäkemättömiä ulottuvuuksia. Samana vuonna Texas Instruments kehitti ensimmäisen kädessä pidettävän laskimen, joka maksoi 2 500 dollaria kappaleelta.

Yhteiskunnallisesta näkökulmasta vuosikymmenen aikana tapahtui myös muutoksia, kun yhdysvaltalaisten college-opiskelijoiden määrä tuplaantui vuosien 1940 ja 1960 välillä 3,6 miljoonaan, mikä loi jalomielisen mutta joskus harhaanjohdetun valtavan aktivistiryhmän, jolla oli aikaa ja halua omistautua poliittisille ja sosiaalisille ajatuksille. Yhteiskunta liikkui yhä nopeammin teollisesta ajasta kohti talouden hallitsemaa palvelu- ja toimistotyöyhteiskuntaa, mikä loi omalta osaltaan yhteiskunnallista hämmennystä ja uudelleensijoittelua.

© 2021 60 luku