Historia

MODERNI ARKKITEHTUURI

Moderni arkkitehtuuri nosti päänsä alunperin 1900-luvun alussa, jolloin alettiin käyttämään minimalistisempaa tapaa rakentaa ja koristella rakennuksia.

Modernin arkkitehtuurin rakennuksissa on usein paljon suoria geometrisia linjoja ja koristeluja ei juurikaan ole tai nekin ovat puhtaasti geometrisia. Käytännöllisyys menee muun edelle, joten koreilevat kaaret ja muodot jätetään pois. Modernissa arkkitehtuurissa käytetään usein runsaasti ikkunoita, jotta valo tulvisi sisään luonnollisesti ja tilat olisivat sen ansiosta valoisat ja avarat.Modernin arkkitehtuurin perusasioihin kuuluu nelikulmiot, modernit materiaalit, kuten metalli ja betoni, luonnonmateriaalien innovatiivinen käyttö. Luonnonmateriaalien omat, luonnolliset muodot ja ominaisuudet on usein jätetty esille modernissa arkkitehtuurissa. Tässä tyylisuuntauksessa rakennuksen sisäosa suunnitellaan usein niin, että se sopii rakennusta ympäröivän alueen kanssa.

Arkkitehtejä

Puhuttaessa modernista arkkitehtuurista tulee väistämättä mainituksi saksalaisen arkkitehdin, nimeltään Walter Gropius. Hän oli yksi 1900-luvun tärkeimmistä funktionalistisen arkkitehtuurin suunnittelijoista. Funktionalistisessa arkkitehtuurissa pääpiirteet ovat rakennuksen toimivuudessa eikä sen koristellussa ulkonäössä. Gropius oli arkkitehtinä rohkea ja ennakkoluuloton eikä hän halunnut kangistua vanhoihin kaavoihin, vaan kokeili aivan uutta tyyliä. Gropius perusti Bauhaus-nimisen arkkitehtuurikoulun, jonka tarkoituksena oli saada opetusta laajasti mm. arkkitehtuurista, käsitöistä, taideteollisuudesta ja taiteesta.Peter Behrens suunnitteli ensimmäiseksi moderniksi rakennukseksi tituleeratun turbiinihallin. Halli suunniteltiin AEG:lle ja se valmistui vuonna 1912. Behrens työskenteli edellämainitun Walter Gropiuksen kanssa vuosina 1908-1910.

Adolf Loos on yksi modernin arkkitehtuurin tärkeimmistä pioneereista. Loos vastusti vallitsevaa jugend-tyyliä, jossa ominaista on runsaat, epäsymmetriset muodot. Hänen 1900-luvun alussa Wienin keskustaan suunnittelemaan Looshausiin ei tullut lainkaan ornamentteja. Ihmiset eivät kuitenkaan hyväksyneet vanhojen rakennusten keskelle tällaista modernia rakennusta ja he vaativatkin muutosta. Kansan toivetta ei täysin toteutettu, sillä Loos lupasi ainoastaan kukkalaatikot koristamaan rakennuksen ikkunalautoja.

Rakennuksia

Tampereella sijaitseva tiilipäälysteinen Kalevan kirkko kuuluu modernin arkkitehtuurin rakennuksiin. Kirkko valmistui vuonna 1966. Tämä Raili ja Reima Pietilän suunnittelema kirkko kuuluu Tampereen tunnetuimpiin nähtävyyksiin. Kirkon arkkitehtuurissa esille tulee valoisuus, tilavuus ja pystysuoruus. Kirkkoon pääsee tutustumaan ympäri vuoden. Toinen Suomesta löytyvä modernin arkkitehtuurin esimerkki on Helsingissä sijaitseva Hotelli Torni. Tämä Jung & Jung -arkkitehtitoimiston suunnittelema hotelli on yksi Sokos Hotels -ketjun maineikkaista hotelleista. Hotelli Torni on nimensä mukaisesti torninmallinen ja se on näkyvä maamerkki Helsingissä.

Modernia arkkitehtuuria edustavia rakennuksia löytyy myös muualta maailmasta. Japanin Yokohamassa komeilee 296 metriä korkea Yokohama Landmark Tower, joka valmistui vuonna 1993. Rakennus on Japanin toiseksi korkein pilvenpiirtäjä ja siinä on myös maailman toiseksi nopein hissijärjestelmä. Rakennuksessa toistuu suorat pysty- ja vaakasuuntaiset linjat ja se on ulkomuodoltaan vankka ja moderni.Ranskan Poissyn kunnassa sijaitseva Villa Savoye on yksi tunnetuista modernin arkkitehtuurin rakennuksista. Se on Le Corbuesierin suunnittelema ja sen alkuperäinen tarkoitus oli toimia Savoyen perheen viikonloppuasuntona. Rakennus oli yksi Le Corbusierin viimeisistä rakennuksista valkoisten villojen sarjassa. Rakennuksessa on panostettu erityisesti käytännöllisyyteen ja siitä onkin jätetty pois turhat koristelut. Rakennus on jäänyt arvostetuksi historialliseksi kohteeksi ja se onkin entisöity ja kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistaan.

Moderni arkkitehtuuri Suomessa

Suomen arkkitehtuuri on kokenut monia eri vaiheita, kuten jugend ja kansallisromantiikka. Suomen talot valmistettiin ennen puusta, mutta sen paloturvattomuuden vuoksi alettiin myöhemmin käyttää esimerkiksi betonia. Betonista oli mahdollista valaa minkämuotoisia rakennuksia tahansa. Yksi Suomen merkittävimmistä modernia arkkitehtuuria noudattavista arkkitehdeistä oli Alvar Aalto. Helsingissä sijaitseva Finlandia-talo on yksi hänen suunnittelemistaan rakennuksista. Se valmistui vuonna 1971. Rakennuksessa on käytetty marmoria sekä sisä- että ulkopuolella.

© 2021 60 luku