Historia

Muoti 1960-luvulla

1960-lukua pidetään eräänä suurena vedenjakajavuosikymmenenä monella tavalla. Silloin lukuisten asioiden suhteen koettiin eräänlaisia vallankumouksia; sosiaaliset normit esimerkiksi vaatetuksen, musiikin, muodollisuuden ja sovinnaisuuden suhteen muuttuivat huomattavasti siitä mitä ne olivat ennen. Väistämättä feminismin, hippiliikkeen ja uudenlaisen populäärikulttuurin esiin nouseminen vaikutti myös ajan muotiin. Luodaanpa katsaus siihen, minkälaisia ilmiöitä sen ajan muoti toikaan esiin ja ihmisten tietoisuuteen.

Nuoriso- ja hippikulttuurin vaikutukset

Nuorisokulttuuri löi itsensä läpi viimeistään 1960-luvulla, ja nuoriso alkoi määritellä muotia. Tyypillistä oli pyrkimys epäsovinnaisuuteen ja nuorekkuuteen, haluttiin pois vanhoista, kankeista kaavoista ja tuoda esiin muotia, joka puhuttaa ja jopa tyrmistyttää ihmisiä. Tyyli alkoi olla luovaa, rohkeaa, itsevarmaa. Kankaat olivat suurikuvioisia, usein graafisia. Tunnusomaisia 60-luvun vaatteita olivat minihameet, telttamekot ja läpinäkyvät puserot, iltapukujen ollessa yleensä hyvinkin röyhelöisiä ja naisellisia.

Vuosikymmenen alkupuolella varsinkin Yhdysvaltojen presidentin puoliso Jackie Kennedyn tyyli pillerirasiahattuineen ja kävelypukuineen ihastutti naisia, samoin kuin näyttelijätär Audrey Hepburnin capri-housut ja pillifarkut. Yleensäkin housut saivat 1960-luvulla naisten vaatetuksessa synninpäästön, ja alkoivat yleistyä hurjaa vauhtia. Samaten jo 1940-luvulla keksitty uima-asu nimeltä bikinit, jotka olivat olleet pitkään pannassa paljastavuutensa vuoksi, tekivät läpimurtonsa vuonna 1963.

Lontoo

Parikin suurta muotisuuntausta dominoi 60-luvun puoltaväliä, nimittäin brittiläinen mod-muoti ja avaruusajan muoti. Äkkiä Lontoo olikin sykkivä muodin keskus, jossa nuoret naiset pukeutuivat minihameisiin, hihattomiin, tiukkoihin tunikoihin ja go-go-saappaisiin, ja leikkasivat hiuksensa “poikatukaksi”. Tuon ajan yksi suurista muodinluojista olikin brittiläinen Mary Quant, joka itse asiassa lanseerasi minihameen. Nimeen hän sai idean suosikkiautostaan, Mini Cooperista. Hyvin suuri vaikutus miesten muodin puolella oli luonnollisesti Beatles-yhtyeen jäsenten tyylillä. Avaruusajan muoti taas sai innoituksensa kylmän sodan avaruuskilpailusta. Tämän muotisuunnan lipunkantajia olivat suunnittelijat André Courrèges, Pierre Cardin ja Paco Rabanne. Tunnusomaista oli polyesterin ja PVC-muovin käyttö, laatikkomaiset muodot ja housupuvut.

Vuosikymmenen loppupuolella alkoikin sitten hippimuodin esiinmarssi. Nyt viimeistään heitettiin romukoppaan kaikki vähänkin sovinnainen ja vanhanaikainen tyyli, ja alettiin pukeutua leveälahkeisiin housuihin, värikkäisiin, usein solmuvärjättyihin liehuviin hameisiin, samettitakkeihin, ponchoihin ja hapsuliiveihin. Otsalle kiedottiin nahkaiset pannat, ja kukkia oli joka paikassa. Hippiliike oli toki paljon muutakin kuin vaatemuotia; “rauhaa ja rakkautta” oli ajan motto, ja niin rotusortoa kuin Vietnamin sotaa vastustettiin näkyvästi ja kuuluvasti.

Suomalaista 60-luvun muotia

Myös Suomi ja suomalaiset ottivat omakseen uudenlaiset muotivirtaukset siinä missä muukin maailma. Eräs suomalaisen muodin uranuurtajista oli jo 1950-luvulla perustettu Marimekko, joka erityisesti 1960-luvulla sai myös maailmanlaajuista mainetta designillaan. Marimekon nimi tuli hetkessä tunnetuksi vuonna 1960, kun Yhdysvaltain silloisen presidenttiehdokkaan John F. Kennedyn muotitietoinen vaimo Jacqueline hankki itselleen, ei vain yhtä tai kahta, vaan kerralla hulppeat seitsemän Marimekon vaatetta! Parempaa mainoskampanjaa ei olisi voinut olla. Kun Jackie Kennedy vielä poseerasi Sports Illustrated -lehden joulukuun 1960 numeron kannessa punaisessa Marimekon hellemekossa, oli julkisuus taattu. Sen jälkeen suuret kansainväliset muotilehdet, kuten Elle ja Vogue, esittelevät toistuvasti Marimekon vaatteita sivuillaan.

Yksi suosituimmista ja pidetyimmistä Marimekko-kuvioista esiteltiin vuonna 1964, kun Maija Isola suunnitteli Unikon. Tätä kuviota voidaan sanoa todelliseksi muodin kestosuosikiksi, sillä se pitää pintansa edelleen 2000-luvulla. Muitakin klassikkoja syntyi, kuten Kivet, Joonas ja Lokki. Vuonna 1968 oli vuorossa ensimmäinen trikoomallisto, joka sopii kaikille ikään, sukupuoleen tai kokoon katsomatta, nimittäin Tasaraita. Raitakuviot tekivät yleensäkin 60-luvulla sen verran suuren läpimurron muodissa, että siitä on kehittynyt kaikkien aikojen suosikki, josta muodostuu trendi tasaisen säännöllisin väliajoin; voidaan jo sanoa, että se on ajaton tyyli pikemminkin kuin muotivillitys.

Kaiken kaikkiaan 1960-luvun muoti on vaikuttanut ihmisiin voimakkaasti, se on tuonut esiin kenties enemmän uskallusta, hauskuutta ja rajojen rikkomista kuin minkään aikakauden muoti sitä ennen, tai sen jälkeen. Monet sen innovaatioista tulivat jäädäkseen ja vaikuttavat edelleen tyylisuuntauksiin persoonallisuudellaan. Ehkäpä seuraavan kerran kun sinun tarvitsee hankkia vaate, vaikka juhliin, askeleesi saattavat halpavaateketjun sijasta suuntautua vintage-liikkeeseen tai kirpputorille.

© 2021 60 luku