Historia

RAKKAUDEN KESÄ 1967 OSA 1

Jännittävä kuusikymmentäluku saavutti huippunsa vuonna 1967.

Lontoo oli yhä svengaava kaupunki, mutta tässä vaiheessa viestinviejä kapulan ottanut kaupunki oli San Francisco, joka oli kukkaisliikkeen Mekka ja tunnettiin nimellä ”city of love” – rakkauden kaupunki. San Francisco toimi kotina hippiliikkeelle, joka juonsi juurensa Haight-Ashburyn alueelta. Tuon ajan kuuluisiin musiikkikappaleisiin kuuluivat muun muassa The Flowerpot Menin ”Let’s Go To San Francisco” ja Eric Burdonin ”San Franciscan Nights”. Rakkauden kesänä tunnetun vuodenajan huipulla Scott Mackenzie sijoittui listojen kärkeen kappaleellaan ”San Francisco”. Tammikuun 14. päivä 1967 kaksikymmentä tuhatta hippiä kokoontui ensimmäiseen ”Human Be-in” -tapahtumaan nimeltään ”The Gathering of the Tribes Festival” San Franciscon Golden Gate -puistoon. Heitä viihdytti joukko uusia yhtyeitä, jotka loivat niin kutsutun länsirannikon soundin. Esiintyjiin kuuluivat muun muassa Jefferson Airplane, Grateful Dead ja Quicksilver Messanger Service. Kyseessä oli rakkauden ja rauhan juhlistaminen sekä lisäksi protestointi Vietnamissa kehittynyttä sotaa vastaan.

San Franciscon musiikki kukoisti

Länsirannikon rock tuntui kukoistavan koko vuoden ajan, kun muita sanfranciscolaisyhtyeitä, kuten Country Joe & The Fish sekä Big Brother & The Holding Company laulajanaan Janis Joplin esiintyivät vuoden 1967 suurimmassa ulkoilmafestivaalissa kesäkuun Montery Popissa. He vetosivat lähinnä valkoisiin keskiluokan teini-ikäisiin ja nuoriin parikymppisiin, jotka halusivat irti oravanpyörästä ja maallisesta mammonasta. He pukeutuivat värikkäisiin vaatteisiin, pitivät hiuksensa pitkinä, olivat luonteeltaan pasifisteja ja rakastivat tanssimista ja rockmusiikkia. He olivat osa huumekulttuuria, joka uskoi marihuanan olevan alkoholia harmittomampaa. He käyttivät myös LSD:tä, vaikkakin he torjuivat heroiinin kaltaiset kovemmat huumeet.

San Franciscon musiikki kukoisti

Hipit tunnettiin myös kukkaislapsina. Heidän henkinen kotinsa oli alue katujen Haight ja Ashbury risteyksessä, joka toimi heidän vastakulttuuriansa edustaneen elämäntapansa keskuksena. Kaduilla soi musiikki, LSD:tä ja pilveä käytettiin runsaasti ja paikalle saapui parrakkaita nuorukaisia ja nättejä tyttöjä värikkäissä vaatteissa kaikkialta Yhdysvalloista. Siellä täällä oli pieniä kauppoja, jotka myivät käsin tehtyjä koruja sekä nahka- ja helmiasusteita, sekä lisäksi piippuja ja muita tarvikkeita pilvenpolttajille.Median edustajat alkoivat vierailla alueella ja siitä tuli vähitellen kaupallisesti hyödynnetty ja turistien valtaama alue. Alueelle järjestettiin jopa ”Hippie-hop”-nimisiä bussiretkiä. Pettyneet hipit järjestivät virallisen ”Hippien kuolema” -seremonian 6. lokakuuta 1967, joka oli ensimmäinen vuosipäivä LSD:n laittomaksi tekemiselle – hippien näkemyksen mukaan juhlat olivat nyt ohi. Lokakuu 1967 oli muutoinkin melko tapahtumarikas kuukausi.

Rolling Stone ja Che Guevara

Saman kuukauden aikana San Franciscossa perustettiin ”Rolling Stone”, joka oli vaikutusvaltainen ääni rockin alakulttuurille. Perustajana toimi 21-vuotias entinen opiskelija Jann Wenner. ”Flowe power” -termin luonut Alan Ginsberg johdatti tuhansia marssijoita Washington DC:hen yrityksenä levitoida Pentagon-rakennusta. Grateful Dead -yhtye ratsattiin heidän Ashbury Streetin kodissaan ja vastakulttuuri-ikoni Che Guevara murhattiin Boliviassa.

Eteläamerikkalainen vallankumoustaistelija Che Guevara oli ollut mukana kansannousuissa Guatemalassa ja Meksikossa ja liittynyt Fidel Castron joukkoihin vuonna 1955 kouluttaen hänen sissitaistelijoitaan. Vaikka hänet nimitettiin korkeisiin johtaviin asemiin uudessa Kuuban hallituksessa, hän jatkoi aatteensa puolesta taistelemista ja suuntasi Kongoon ja myöhemmin Boliviaan, missä viranomaiset ampuivat hänen. Hänestä tuli hyvin legendaarinen hahmo yliopistojen kampusalueilla ja hänen kuvansa näkyi julisteissa ja t-paidoissa ympäri maailmaa. Vuotta 1967 hallitsi ristiriitaisuus huumeiden suhteen molemmin puolin Atlanttia. Huumeratsioita järjestettiin lukuisia, ja pääasiassa huumeista esillä olivat marihuana ja LSD. LSD eli lysergihapon dietyyliamidi on väritön, mauton, hajuton synteettinen huume, jonka ensimmäisenä syntetisoi sveitsiläinen kemisti tohtori Albert Hoffman. Pidätettyihin kuului muun muassa entinen Harvardin professori Timothy Leary, joka jakoi LSD:tä oppilailleen.

© 2021 60 luku