Historia

RAKKAUDEN KESÄ 1967 OSA 2

Tämän artikkelin ensimmäisessä osassa käytiin läpi vuonna 1967 Amerikassa ja Euroopassa alkaneita huumeratsioita, joilla koetettiin suitsia hippiliikettä edustavan nuorison LSD:n ja marihuanan käyttöä tekemällä ne laittomiksi.

Nämä huumausaineet saivat huomiota myös Isossa-Britanniassa, kun Mick Jagger pidätettiin. LSD sai lisää huomiota julkisuudessa, kun Beatlesien Paul McCartney kertoi julkisesti käyttävänsä kyseistä huumetta. Vuoden korkean profiilin huumeratsia tehtiin helmikuussa, kun poliisi ratsasi Redlandsin, Rolling Stones -jäsenen Keith Richardsin kodin. Sussexilaisessa kodissa olivat läsnä myös Mick Jagger sekä hänen tyttöystävänsä Marianna Faithfull ja Brian Jones. Mick Jagger ja Keith Richards saivat syytteet huumeiden hallussapidosta, ja kun poliisi ratsasi myös Brian Jonesin Lontoon asunnon, myös hän joutui syytteeseen. Oikeudenkäynti järjestettiin kesäkuussa, jolloin sekä Jagger että Richards tuomittiin syyllisiksi. Jagger sai kolmen kuukauden ja Richards yhden vuoden vankeusrangaistuksen. Media raivostui liian ankaraksi nähdyistä tuomioista ja The Times lehti julkaisi kuuluisan pääkirjoituksen heidän puolustuksekseen.

Tuomiot kumottiin

Heidän tuomionsa kuitenkin peruutettiin seuraavassa kuussa. Lokakuussa Brian Jones tuomittiin yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen, vaikkakin myös tämä tuomio peruutettiin jo seuraavan kuukauden aikana. Vaikka huomio olikin kääntynyt San Franciscoon, oli vuosi 1967 silti suuri vuosi britannialaiselle musiikille. The Animalsin Chas Chandler oli löytätä kitaristi Jimi Hendrixin Amerikasta ja toi hänet Englantiin, mikä käynnisti hänen uransa Lontoosta käsin. Psykedeelinen liike osoittautui vaikutusvaltaiseksi ja johti sellaisten yhtyeiden syntymiseen kuin esimerkiksi Pink Floyd, tapahtumiin kuten neljätoista tuntia kestänyt Technicolour Dream Alexandre Palacessa, Hyde Parkin kannabiksen laillistamiseksi järjestettäviin mielenosoituksiin sekä surrealistisiin äänitteisiin, kuten esimerkiksi Procol Harumin ”A Whiter Shade of Pale”.Sandie Shaw voitti euroviisut Isolle-Britannialle kappaleella ”Pupper on a Strin” ja nyt laittomiksi julistetut piraattiradiokanavat johtivat BBC:n Radio One -kanavan syntymiseen. Markkinoidakseen uutta ”Flowers in the Rain” -singleään birminghamilainen menestysyhtye The Move lähetti postikortin, jossa esiintyi pääministeri Harold Wilson alastomana. Wilson haastoi yhtyeen oikeuteen, mikä johti siihen, että kaikki heidän albumistaan saamansa rojaltimaksut lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen. Vuosi oli merkityksellinen myös Beatlesille, kun he julkaisivat alkuvuodesta singlensä ”Penny Lane” / ”Strawberry Fields Forever”. Kesäkuussa Beatles julkaisi yleisesti parhaana popmusiikkialbumina koskaan pidetyn levynsä ”Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band”. Samassa kuussa he esiintyivät spektaakkelimaisessa ”Our World” -televisiotuotannossa, joka lähetettiin ympäri maailmaa satelliitin välityksellä keräten tuohon mennessä suurimman televisioyleisön koskaan, 400 000 000 katselijaa. Beatlesin panos tähän tuotantoon oli esittää livenä heidän uusin singlensä ”All You Need Is Love”. Yhtye tapasi Maharishi Mahesh Yogin ja liittyi hänen henkisen uudistumisen liikkeeseensä.

Kaupallista meditaatiota

Vuonna 1919 syntynyt Maharishi oli kehittänyt tavan tehdä muinaisesta meditaation harjoittamisen muodosta helpomman ja kaupallisemman tuotteen länsimaihin luomalla transsendenttisen meditaation. Hän oli alun perin saapunut Lontooseen vuonna 1959 perustaakseen kansainvälisen meditaatioyhdistyksen, ja vuonna 1967 liikkeessä oli jo 10 000 brittijäsentä. Traagisesti vain muutama päivä Maharishin tapaamisen jälkeen Beatles sai kuulla uutisia, että heidän managerinsa Brian Epstein oli löytynyt kuolleena.

Kaupallista meditaatiota

Syyskuussa Beatles matkusti ympäri Etelä-Englantia värikkäällä bussilla kuvaten ”Magical Mystery Tour” -elokuvaa, joka esitettiin televisiossa joulukuussa. Elokuva sai yleisen tyrmäyksen kriitikoilta, ja se oli ensimmäinen kriittinen haukku, jonka Beatles oli koskaan vastaanottanut. Tällä välin Amerikassa Elvis Presley meni naimisiin rakkaansa Priscillan kanssa Las Vegasissa.

Rakkauden kesä oli ohi ja horisontissa siinsi synkemmät ajat. Joulukuussa kaksi amerikkalaista radikaalia, Abbie Hoffman ja Jerry Rubin perustivat juppipuolueen, ja vuosikymmentä hallinnut toivon ja odotuksen ilmapiiri alkoi hälvetä saavutettuaan huippunsa vuonna 1967.

© 2021 60 luku