Historia

VAATTEISTA NÄKYY KANSAN MIELIPITEITÄ

Tämän päivän muodissa on aika paljon vaikutteita 1960-luvulta. Mitä silloin oikein tapahtui ja minkä takia tuon ajan vaatetottumukset siirtyivät nykypäivään pienillä muokkauksilla? Itse asiassa, 1960-lukua voidaan sanoa legendaariseksi: se on ollut kirkasta aikaa koko maailman muodin historiassa. Siinä oli nuoruutta, vapautta ja ekspressiivisyyttä. Nuorison muoti syntyi juuri ennen 1960-lukua: kun toisen maailmansodan jälkeen ihmisten elämän laatu alkoi parantua Englannissa suhteellisen hyvällä vauhdilla, nuoret ihmiset alkoivat muuttaa vanhempien kodeista asumaan erikseen aika varhaisessa iässä, olivat jo taloudellisesti riippumatonta porukkaa ja halusivat korostaa itsenäisyyttään kaikkialla: vaatteissa, musiikissa, kampauksissa ja niin edelleen. Mitä tapahtui?

Kehittyvän Maailman Muoti

Trendikkäiden vaatteiden tuottajat tajusivat, että nyt aksentin täytyy olla nuorisossa. Nuoriso tuli koko kansan tulevaisuuden toivoksi, koska samoihin aikoihin tekniikan nopea kehittyminen oli tarvinnut paljon korkeasti koulutettuja eri alojen ammattilaisia, joten nuoret olivat se yhteiskunnan kulmakivi. Heistä pidettiin huolta ja samalla haukuttiin; heille valmistettiin trendikkäitä vaatteita, mutta samalla odotettiin, että heistä, nuorista protestoijista, tulisi lääkäreitä ja insinöörejä. Ei ole mikään ihme, että tällaisessa tilanteessa syntyi oikeita protestoivia tyylejä, ja musiikki oli ensimmäinen protestin työkalu. Syntyi uusia tähtiä: kun aikaisemmin tähtiä oli melkein vain elokuvamaailmasta, nyt heitä tuli myös musiikin maailmasta. Tuon ajan merkittävimpiä musiikin kautta vaikuttajia olivat John Lennon, Elvis Presley, Jimi Hendrix, Mick Jagger, Jim Morrison. Kai muistat heidät kaikki? 1960-luvun muoti on siirtynyt nykyaikaan sekä vaatteissa että musiikissa, paitsi että tällä hetkellä sitä pidetään jo niin kutsuttuna klassikkomuotina. 1960-luvulla se oli protestia.

Kehittyvän Maailman Muoti

Muodin pääkaupunki siirtyi Pariisista Lontooseen. Ranska oli myöhässä: vielä noina aikoina sen muotitalot jaksoivat tarjota markkinoille helmiä, elegantteja mekkoja ja pukuja, hanskoja ja huiveja. Totta kai, se ei kelvannut kenellekään, kenessä olisi edes vähän protestia. Lontoossa sen sijaan oli jo auki muutamia niin sanottuja nuorison muodin kauppoja. Kadut, joilla ne sijaitsivat, nousivat maailman muotikatujen kärkeen vain muutamassa vuodessa. Nahkatakkien ja T-paitojen tilalle tuli kuitenkin taas hyvin minimalistinen tyyli, kun Lontoon kaduille tuli moodeja: heidän ajatus oli sellainen, että ”mitä vähemmän, sitä enemmän”. Tällaisen minimalistisen tyylin omaksuivat The Beatles, joilla oli jo näinä aikoina kova vaikutus kansaan. Miesten muodin kannalta kaikki tuli selväksi, ja samoina aikoina tytöt keksivät omia tapojaan noudattaa tätä trendiä: he käyttivät housuja hameiden sijaan, miesten kauluspaitoja, tavallisia kenkiä ilman korkoja ja leikkasivat pitkät tukkansa erittäin lyhyiksi. Tyyli näkyi myös meikkauksessa: tuon ajan tyttöjen kasvot olivat kalpeita, silmiin saatettiin laittaa vähän ruskehtavaa luomiväriä ja tekoripsiä ja huuliin tuli melkein ihon väristä huulipunaa.

Kehittyvän Maailman Muoti

1960-luvulla tyttöjen muodissa oli vielä yksi iso muutos, joka tapahtui myös Lontoossa. Minihameesta tuli seksuaalisen vallankumouksen symboli. Tyyliä alettiin sanoa Lontoon tyyliksi ja se tuli suosituksi koko maailmassa. Pariisin mainostamat ”elegantit hyvät tavat” jäivät nyt reippaasti taakse, kun niitä ruvettiin pitämään tylsinä ja turhina. 1960-luvulla suosioon nousi useita uusia supermalleja, jotka mainostivat vaatteita: nuorisoon se oli hyvää vaikutusta, kun taas vanhemmat sukupolvet peittivät silmänsä nähtyään näitä mainoksia. Muoti siirtyy vaatteista kampauksiin, ja tuuheiden hiusten tilalle tulee tarkkoja geometrisiä muotoja. Tätä tapahtui kuitenkin enemmän lavoilla kuin tavallisessa elämässä: harva nainen osasi vielä silloin ottaa ”sen verran kovaa riskiä”. Tänä päivänä voimme sanoa, että 1960-luvun nuorten rohkeus on tehnyt muodistamme sen, mitä se tänä päivänä on: rohkean ja uskaltavan.

© 2021 60 luku